Orthodontische apparatuur

Soorten orthodontische apparatuur

Een volledig overzicht geven van alle beschikbare apparatuur is nagenoeg onmogelijk, maar hieronder vindt u wel een overzicht van de meest frequent gebruikte apparatuur.

 1. Vaste apparatuur

  Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van metalen, zilverkleurige of keramische, nagenoeg doorschijnende brackets (een soort slotjes die op de tanden vastgekleefd worden). Dit type beugel wordt ook de “blokjesbeugel” genoemd, is “vast” in de mond en kan dus niet uitgenomen worden.

 2. Functionele apparatuur

  Niet bij iedereen staan de boven-en onderkaak mooi op hun plaats ten opzichte van mekaar. Correctie hiervan is echter ook soms nodig om een optimaal en stabiel eindresultaat te kunnen bekomen. Wanneer de afwijking niet te uitgesproken is, maken we hiervoor gebruik van “functionele apparatuur”. In onze praktijk gebruiken we hiervoor indien nodig vaak een Herbst-appliance om het gebruik van een buitenbeugel zoveel mogelijk te vermijden. Dit type apparatuur wordt vaak gecombineerd met vaste apparatuur. Dit geeft erg goede resultaten, waarbij er dus uitwendig geen apparatuur zichtbaar is. We zijn ook veel minder afhankelijk van de medewerking van de patiënt dan bij het gebruik van een buitenbeugel (activator).

 3. Cervicale headgear

  Soms dient toch een buitenbeugel geplaatst te worden. Indien we hiervoor kiezen, is dit meestal om ruimtegebrek op te lossen en zo te voorkomen dat er definitieve tanden verwijderd dienen te worden. Meestal dient deze beugel enkel ’s avonds en ’s nachts gedragen te worden.

 4. Hyrax

  Dit is een apparaat dat geplaatst wordt als je bovenkaak te smal is ten opzichte van de onderkaak. Het geeft een erg snelle verbreding van de bovenkaak op voorwaarde dat je kaken nog niet volgroeid zijn.

 5. Uitneembare apparatuur

  Wanneer er slechts een klein probleem bestaat, kan in sommige gevallen de behandeling ook uitgevoerd worden met een uitneembaar apparaatje.
  Dit is een kunststofplaatje dat vastzit op de tanden met metalen klemmetjes en waar ook draden en veertjes op bevestigd worden om de nodige tandcorrecties te bekomen.

To Top