FAQ

Wat bij problemen?

Wat moet ik doen als ik een blokjesbeugel, functionele apparatuur of een buitenbeugel heb en er een iets loskomt?

Wanneer een blokje op de tanden of een bandje rond de kiezen loskomt, neem je best even telefonisch contact met ons op. Dan bekijken we in hoeverre het nodig is om een afspraakje voor de reparatie ervan vast te leggen.

Indien het blokje loskomt van de draad, moet je het niet terug naar ons meebrengen; er wordt steeds een nieuw blokje gekleefd.

Als er een bandje rond de kiezen loszit, dan kan daar vuil onder komen vast te zitten en zo een tandvleesontsteking of cariës veroorzaken. Ook dit trachten we snel terug in orde te brengen. Meestal wordt het losse bandje terug gewoon vastgekleefd nadat alles goed gereinigd werd. Breng dit losse bandje dus bij voorkeur mee op je afspraak, ook als het bandje volledig loskomt van je tand.

Wanneer je elastiekjes moet bevestigen aan dit losse bandje of blokje, dan stop je best even met het dragen van dit elastiekje tot alles terug netjes vastzit.

Wat moet ik doen als ik een blokjesbeugel heb en er prikt een draadje in mijn wang of tong?

Omdat de nieuw geplaatste apparatuur in het begin soms wat schuurt tegen je kaken of je tong, wordt er een doosje was meegegeven. Dit kan je even over het draadje dat prikt kleven om de scherpe kantjes wat weg te steken. Meestal ben je na enkele dagen gewend aan de apparatuur en heb je de was niet meer nodig. Blijf je toch nog last hebben, dan mag je even telefonisch contact opnemen om een afspraak vast te leggen om het draadje korter te knippen.

Wat moet ik doen als er een breuk optreedt van mijn uitneembaar apparaatje of mijn retentie-beugel?

Ook dan neem je best zo snel mogelijk telefonisch met ons contact op. We geven je dan ook zo snel mogelijk een tussentijds afspraakje voor de herstelling. Tot alles hersteld is, probeer je best toch je beugel enkele uren per dag of nacht te dragen om ervoor te zorgen dat de beugel mooi blijft passen. Als je te lang je beugel niet draagt, bestaat de kans dat deze niet meer past en een nieuwe beugel gemaakt moet worden. Dit brengt nieuwe kosten met zich mee en dit is uiteraard niet de bedoeling.

Wat moet ik doen als mijn vaste retentiedraad loskomt?

Deze draad wordt goed vastgekleefd na de actieve behandeling met de bedoeling dat deze lang zonder problemen ter plaatste kan blijven. Door poetsen, eten en gebruik treedt er echter ook slijtage op. Daardoor kan soms het draadje loskomen, meestal maar op 1 tand tegelijk. Ook dan snel even bellen om dit terug vast te laten kleven, dan is dit snel en zonder teveel kosten hersteld. Wacht je lang, dan gaat alles meer en meer stuk. Een eenvoudige herstelling is dan vaak niet meer mogelijk. Ook kunnen de tanden dan terug gaan verplaatsen en wordt eventueel een herbehandeling nodig alvorens we de retentiedraad kunnen herstellen.

Wat bij een probleem tijdens het weekend of op feestdagen?

Op zaterdagvoormiddag, op zondagvoormiddag en op feestdagen is er tussen 10u en 12u voor dringende zaken een orthodontist van wacht bereikbaar op het centrale wachtdienstnummer voor orthodontie: 070/22.20.88

Wat bij een probleem als mijn orthodontist met vakantie is?

Is je orthodontist met vakantie, dan kan je best contact opnemen met je tandarts om je uit de nood te helpen of een collega specialist in de orthodontie in de buurt opzoeken op de website van onze beroepsvereniging www.bbno.be.

Wat bij een probleem met mijn beugel als ik met vakantie ben?

Begint er een draadje te prikken, dan kan je een beetje was plaatsen over het stukje dat prikt. Heb je geen was mee op vakantie, dan kan hiervoor ook suikervrije kauwgom een oplossing bieden.

Komt er een blokje of bandje los en het hindert niet, dan moet je niets doen. Als je terug bent van vakantie, dan neem je best wel zo snel mogelijk telefonisch contact op met ons om het te laten herstellen. Heb je toch veel last, dan doe je het volgende.

Als je op vakantie bent in België, kan je een collega specialist in de orthodontie ter plaatse opzoeken op de website www.bbno.be om je uit de nood te helpen.

In het buitenland is het echter niet steeds eenvoudig iemand te vinden die je kan helpen Daarom raden we je aan op vakantie in het buitenland een klein kniptangetje mee te nemen in je toilettas. Prikt er dan iets erg hard, dan kan je jezelf even behelpen door het prikkende stukje af te knippen. Doe dit echter alleen als het echt niet anders kan. Ideaal is het zeker niet. Als je elastiekjes moet dragen bij je blokjesbeugel, dan stop je daar best mee tot alles hersteld is. Is je uitneembaar apparaatje of je retentiebeugel stuk, dan blijf je dit best toch nog enkele uren ‘s nachts dragen. Na je terugkeer neem je terug telefonisch contact met ons op en zorgen we voor een afspraak voor de herstelling.

Wachtdienstnummer voor dringende problemen tijdens het weekend en op feestdagen

070/22.20.88

To Top