Over orthodontie

Orthodontie: wat, waarom en voor wie?

Orthodontie is een specialisatie binnen de tandheelkunde die zich bezig houdt met de correctie van de tandstand met als doel een mooi en goed functionerend gebit te bekomen.

Een orthodontische behandeling zorgt zowel voor een esthetische als functionele verbetering. Het is belangrijk een situatie in te stellen waarbij niet alleen een mooie lach bekomen wordt, maar waarbij ook de gebitselementen mooi in elkaar passen. Zo kan een langdurig mooi resultaat bekomen worden.

Ook voor problemen zoals ontbrekende tanden, mondademhaling, ... kan een orthodontische behandeling een oplossing bieden.

Vanaf welke leeftijd orthodontie?

In principe is behandeling bij de orthodontist mogelijk op alle leeftijden. We behandelen zowel volwassenen als kinderen. Meestal komt u in onze orthodontie-praktijk terecht na verwijzing door uw vaste tandarts. Hij of zij zal dus vaak bepalen wanneer het tijd is om op consultatie te gaan bij de specialist in de orthodontie. Maar ook zonder verwijzing door uw tandarts kan u bij ons terecht, zowel als kind als volwassene.

Orthodontie voor kinderen

Wanneer het kindergebit nog volop aan het wisselen is, wordt behandeling vaak uitgesteld. Behandelen op een te vroege leeftijd heeft als belangrijkste nadeel dat de behandeling veel langer duurt. Bovendien lost de natuur sommige ‘afwijkingen’ nog vanzelf op zonder dat daarvoor een beugel nodig is. Over het algemeen verwijst een tandarts eerder iets te vroeg naar onze praktijk en dat is heel verstandig. Na een eerste bezoek aan de orthodontist wordt een eventuele behandeling vaak nog even uitgesteld. De orthodontist heeft dan de vrijheid om de situatie enige tijd op te volgen en (in overleg) de timing van de behandeling te kiezen.
Veel behandelingen worden gestart als er nog maar enkele tanden of kiezen moeten wisselen. Dat is gemiddeld op 12 – 13 jarige leeftijd.
Er zijn echter uitzonderingen op die regel. Als er door een verkeerde stand van de tanden schade kan ontstaan aan het gebit of aan de kaken wordt er niet gewacht op de wisseling. Dan wordt er onmiddellijk gestart met een behandeling.
Het kan ook voorkomen dat er bepaalde voordelen zijn als er nog tijdens de wisseling wordt begonnen met een behandeling. Zo komt er bij de wisseling soms extra ruimte beschikbaar voor de nieuwe tanden. Die ‘gratis’ ruimte kan goed van pas komen als er veel ruimtegebrek is. Met een beugel kan de behandeling zo worden gestuurd dat die ruimte ook terecht komt waar deze het meest nodig is.
Verder moet er rekening worden gehouden met de groeispurt tijdens de puberteit. Tijdens die groeispurt werken behandelingen die erop gericht zijn een overbeet te behandelen veel beter.
Tenslotte wordt er nog zoveel mogelijk rekening gehouden met de levensfase waarin iemand verkeerd om te bepalen of het een geschikt moment is om te starten met orthodontie.

Tijdens een eerste consultatie zal nader ingegaan worden op de timing van een behandeling. De timing van een behandeling is een zeer wezenlijk onderdeel: te vroeg behandelen is onverstandig maar te laat kan een behandeling veel gecompliceerder maken.

Orthodontie voor volwassenen

Bij volwassenen kun je geen gebruik meer maken van bepaalde voordelen van de groei rondom de puberteit. Het verplaatsen en rechtzetten van tanden en kiezen blijft echter het hele leven lang mogelijk. Zo is het een misverstand dat er een maximum leeftijd zou zijn. In onze praktijk behandelen we veel volwassenen.

Maak een afspraak voor een consultatie in onze praktijk

To Top